Lastiklerin Kontrol Edilmesi

Lastik basınçlarının olması gerekenden yüksek ya da düşük olması otomobilinize birçok zararlı etkisi olabilir. Örneğin, düşük hava basınçlı bir lastik yakıt tüketimini artırırken, aracın etkin frenlemesine engel olur ve aracın dengesi olumsuz etkiler. Ayrıca lastiklerin daha çok yıpranmasına sebep olabilir. Aynı şekilde doğru lastik seçimi hayati önem taşımaktadır. Lastiğinize göstereceğiniz 10 dk’lık bir ilgi ile birçok olumsuz etkileri ortadan kaldırabilirsiniz.

 1.  Doğru Lastik Seçimi
Aracınıza doğru lastiği seçerken, lastiklerin araç üreticisi tarafından tavsiye edilen ölçülere, yük endeksine ve hız sembolüne uygun bir şekilde seçilmesine özen gösterin. Jant ve lastik uyumuna dikkat edin. Jantınıza tam olarak uyan lastik ebatlarını tercih edin.

Lastiklerin dörtlü set halinde takılması durumunda, aynı aks üzerine farklı tipte, desende, hız endeksinde lastik takmayın. Lastiklerinizi değiştirirken, en ideali tüm lastiklerin dörtlü set halinde değiştirilmesidir.

Lastiklerin doğru mevsimde doğru niteliklerde olanını tercih edin. Kış mevsiminde kış lastiklerini, yaz mevsiminde yaz lastiklerini tercih edin. Bu şekilde lastiklerinizin ömrünün de uzadığını göreceksiniz. Kış lastiklerini 7 derecenin üstündeki sıcaklıklarda sürekli kullanmayın. Lastiğin yapısından dolayı sıcak havalarda daha çok yıpranmasına sebep olabilirsiniz. Ayrıca, sıcak havalarda kış lastiklerinin yola tutunması daha zorlaşmaktadır.

2.  Lastik Dış Yüzeyinin Kontrol Edilmesi
Lastikte gözle görülen çatlak, kesik, deformasyon,  hava kabarcığı vb. durumların oluşmaması beklenir. Bu gibi durumlarda mutlaka uzman bir lastikçi tarafından kontrol edilmelidir. Lastiklerde görülen çizik ve çatlaklar, üretim hatası, kesici maddelerin teması ve lastiklerin özellikle güneş ışığı gibi doğal unsurlara maruz kalması sonucunda oluşabilir.  Bu etkiyi azaltmak için gerekli durumlarda lastiklerin yanaklarını sadece suyla veya mümkün olduğunca az deterjanla yıkayın.

Lastik1Lastik2

Lastik3

3.   Lastik Ömrünün Kontrol Edilmesi
Lastiklerin tam verimli görevini yerine getirebilmesi için diş derinliği yanında tazeliği de önemlidir. Doğru bilinenin aksine, yedek lastik dahi olsa lastiğin ömrü sınırlıdır. Genel anlamda lastiklerin 4 yıllık ömrünün olduğu düşünülür. Bu tartışmalı bir konu olmakla birlikte, lastik üreticileri bu ömrün 10 yıl olduğunu belirtmektedir. Yeni alınan ya da kullanılan lastiklerinin raf ömrünün bitmediğinin kontrol edilmesi gerekir. Bu kontrolü bireysel olarak yapabilirsiniz. Lastiğinizin üzerinde üretim tarihi yazmaktadır. Çoğunlukla hafta ve yıl şeklinde (9-11 dokuzuncu hafta 2011 yılı) ibarelerde lastiğin üzerinde üretim tarihi bulunabilir.

Lastik4

 4.  Lastikte Diş Derinliğinin Kontrolü
Lastiklerinizin diş derinliğinin yasal limit olan 1.6mm’den daha düşük olmamasına özen gösterin. Gözle yapılacak bir kontrolde şüphelendiğiniz lastikleri uzman bir kişiye gösterin. . Diş derinliğini ölçmek için piyasadan çok sayıda cihaz temin edilebilmektedir.  Pek çok lastik üreticisi blok arasındaki kanallara, lastiğin diş derinliğinin 1.6 mm’ye kadar aşındığını gösteren bazı göstergeler yerleştirmiştir. Bu göstergeler, lastiğin yüzeyinde görüldüğünde lastiğin derhal değiştirilmesi gerekir. Lastiklerinizin diş derinliği araç muayene istasyonlarında da kontrol edilmektedir. Uyarı üzerine değiştirilmesi gerekir.

Lastik5 Lastik6

5.  Lastik Hava Basıncı Kontrolü
Lastik basıncının doğru seviyede olması güvenlik,  lastiklerinin ömrünün uzatılması ve yakıt tasarrufu açısından gerekli ve önemlidir. Lastik basıncının olması gerektiğinden daha düşük veya daha yüksek olması aracın yol tutuşunu, lastiğin performans ve dayanıklılığını olumsuz yönde etkiler, ciddi güvenlik sorunlarını beraberinde getirir.

Lastiklerin basıncı, lastikler soğukken kontrol edilmelidir. Araç sürülürken sürtünmeden dolayı  lastik basıncı artabilir. Bu nedenle 20-30 dk duran bir aracın lastiklerinin kontrol edilmesi daha kesin sonuç verecektir. . Lastiklerin basıncı, araç lastiklerin ısınmasına yetecek bir mesafe boyunca yol aldıktan sonra kontrol edilmişse tavsiye edilen soğuk basınca 4-5 psi eklenmelidir.

Yedek lastik de dâhil olmak üzere lastiklerin basıncını her ay düzenli olarak ve uzun bir yolculuğa çıkmadan önce kontrol edin. Lastiklerin basınçları araç üreticisi tarafından tavsiye edilen seviyede değilse uygun seviyeye ayarlayın. Aracın üreticisinin tavsiye ettiği limitlerde lastik basıncını ayarlayın.

 Lastik8 Lastik9 Lastik7

Lastik10

Daha net görmek için lütfen çift tıklayınız.

 

(Visited 170 times, 1 visits today)

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir