Citroen C Elysee Özellikleri, Yakıt Tüketimi ve 2015 Model Citroen C-Elysee Testi

Değerli okuyucular bu yazımızda sizlere PSA grubunun Peugeot 301 tabanlı ürettiği Fransız otomobili Citroen C Elysee model aracı tanıtarak C Elysee ile Peugeot 301 modellerini karşılaştırıp Citroen C Elysee aracı test edeceğiz. Test edilen Citroen C Elysee modeli özellikleri itibarıyla 1.6 hdi 92 hp 230 nm tork değerine sahip dizel ünite düz vites araçtır.

Citroen-C-Elyseecitroen-c-elysee-4

Citroen C Elysee, Peugeot 301 ile motor şasi olarak birebir aynıdır. C Elysee’nin Peugeot 301’den farkı sadece ön far grubu ve arka stop gruplarındadır. C Elysee’nin ağırlığı 1090 kilogramdır. Bu model ilk bakışta daha hafif olarak düşünülebilir ancak aracın ağırlığı 1 tondan fazladır. Citroen C-Elysee atak bir arabadır. Tork değeri 1500-2500 devri bandı aralığında veriliyor. Bu noktada C-Elysee’nin beygir gücü 92 HP. C Elysee aracın yakıt tüketimi kullanıma bağlı olarak değişmekle beraber şehir içi normal kullanımlarda 5,7 ile 6,4 litre arası bir yakıt tüketimine sahip. Uzun yolda yüksüz bir şekilde sabit hızda Citroen C Elysee 1.6 Dizel aracın yakıt tüketimi oldukça düşük olan 3,7 litre değerine sahip. Yani tam depoyla uzun yolda yaklaşık olarak 1.200 km yol yapma şansınız var. Citroen C Elysee aracın depo hacmi ise 50 litredir. Aracın ivmelenmesi yeterli, ara hızlanmalar sınıfına göre kabul edilebilecek düzeydedir. Aracın iç hacmi fazlasıyla konforlu ve şık. Uzun boya rağmen ideal sürüş pozisyonunda hiçbir sıkıntı yaşamadan kullanılabilecek türden bir araç. Citroen C Elysee’nin arka koltuklarında ise baş ve diz mesafesi gayet yeterlidir. Citroen C Elysee bagaj genişliği yeterli olup, yükleme eşiğinin de alçak olması işleri kolaylaştırıyor. Bu araç segmentinin üzerinde bir bagaj iç hacmine sahip. C-Elysee süspansiyon sistemi çok yumuşak olmamakla birlikte rahatsız edecek derecede sert değil. Test ettiğimiz araç baz donanımlı Citroen C Elysee modeliydi. C-Elysee baz donanımında ESP, ABS, ASR, EBD standart olarak sunuluyor. Bunun yanında bluetooth, cruise control de standart. ESP kendini 50 km/h a kadar tamamen kapatabiliyor. Bu hızdan sonraki kaymalarda kapalı da olsa kararlı müdahaleler başlıyor. Citroen C Elysee aracın koltukları çok rahat, bel destek ayarı iyi, kafalıkların hareket ettirilmesi gayet kolay. Arka koltuktan geçen şaft tüneli alçak bir şekilde yerleştirilmiş, bu da arka koltukta ortada oturan kişinin sıkışmadan yolculuk etmesini sağlıyor.

Citroen C-Elysee aracın şu ana kadar olumlu yönlerinden bahsettik, olumsuz yönlerinden bahsedecek olursak; aydınlatma grubu çok iyi sayılmaz, selektör kolu alışılmışın dışında bir ayara sahip. Arka arkaya birkaç defa selektör yapmak istediğiniz zaman bu kol takılı kalabiliyor ve uzun farlarınız 4 saniye civarı açık kalıyor. İç malzeme kalitesi segmentine uygun ancak iyi sayılabilecek bir düzeyde değil. Ön göğüs kapı kenarları tamamen sert plastik maddeden kaplanmış. Ön yolcu kol dayama bu araçta standart olarak sunulmuyor. Citroen C-Elysee aracın şanzıman sistemi iyi denilebilecek düzeyde değil, debriyaj kavrama noktasına gelmeden bazen titreme yapabiliyor. Fakat vites geçişleri son derece rahat bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Aracın frenleri iyi sayılamaz. Üst üste 2 defa panik fren yapıldı mı ciddi bir boşalma fren pedalında farkediliyor. Aracın yalıtımı yeri geldiğinde rahatsız edebilecek düzeye ulaşıyor. Yol sesini devamlı kulaklarınızda hissedebiliyorsunuz. Müzik sistemini açsanız dahi yol sesinden kurtulmak mümkün değil. Aynalar geniş çapta üretilmiş. Bunlar görüş açısı bakımından güzel fakat 100-110 km/h’ dan sonra aynalardan da içeriye gürültü girmeye başlıyor. Test ettiğimiz araç 10.200 kilometredeydi. Trim sesi az da olsa ön yolcu koltuğunun göğüs hizasından sert kasislerde kulağımıza geldi. Ses sistemi iyi düzeyde değil, ucuz hoparlör kullanılmış. Ancak bu da AUX girişi ve bluetooth ile normal bir kullanıcı tarafından telore edilebilir. Fakat tizler kulağa net gelmiyor. Citroen C Elysee özelliklerinde 4 cam otomatik olması standart. Fakat camlar tek tuşla açılmıyor. Tek tuşla cam açılması markalar için ekstra maliyettir. Camlar otomatik ama cam düğmelerinin konumlandırılışı ergonomik değil. Orta alt bölümde, klima kumandalarının altında dört tuş boş bir şekilde duruyor. Aynalar, manuel bir şekilde ayna kenarındaki kollardan ayarlanıyor ve ısıtmalı değil. Eşya gözü sayısı yetersiz, gözlüklük, far kumandası altında çekmece bulunmuyor. Araç şasi dengesi olarak güzel, fakat direksiyonun hissizliğinden dolayı aracın ne yapacağını kestirmek gerçekten zor. Citroen C-Elysee araçta ESP var ama yine de belli bir süratten sonra araç ufak derecelerle kayma yapabiliyor.

Citroen C-Elysee aracın şu anda otomatik şanzıman seçeneği bulunmamaktadır, ilerdeki dönemlerde otomatikleştirilmiş manuel şanzımanın geleceğini tahmin ediliyor. Üretici grubun ülkemizde çok satış yapması dolayısıyla parça fiyatları kullanıcıyı üzecek derecede değil. C Elysee aracın yerden yüksekliği, görüş açısının rahat ve ferah olmasından Türkiye şartlarında rahatlıkla tercih edilebilecek bir model olduğu söylenilebilir.

(Visited 3.211 times, 1 visits today)

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir