Alternatif yakıtlar nelerdir?

Alternatif yakıtlar nelerdir?

Artan yakıt fiyatları ve ülkemizin cari açığının artmasına sebebiyet veren petrol ürünleri ithalatı tüm dünyada olduğu gibi bizleri de yeni enerji kaynakları aramaya itmektedir.  Peki benzin ve mazota alternatif olabilecek yakıtlar nelerdir. Bu dosyamızda sizler için dünyadaki alternatif yakıtları araştırdık.

HİDROJEN

Yakıt hücresi ile çalışan bir araçta hidrojen elektrik üretmek için kullanılır. Sadece yakıt pili taşımak yerine elektrik üretilerek devamlılık sağlanır. Kimyasal bir proses ile hidrojen ve oksijen elektrik üretiminde kullanılır ve atık olarak sadece su buharı elde edilir. . Honda FCX Clarity bu teknoloji ile üretilmiş bir araçtır.

Direkt hidrojenin yakıt olarak kullanıldığı içten yanmalı motorlarda ise yakıt olarak doğrudan hidrojen kullanılır. Yine atık olarak sadece su buharı elde edilmektedir. BMW Hidrojen 7 bu amaçla geliştirilmiş bir araçtır. Birçok araç üreticisi bu konuda ar-ge çalışmalarına ağırlık vermektedir.

Hidrojenli araçlar yaygın değildir. Bunun önündeki en büyük engel ise hidrojen dolum istasyonlarının eksikliğidir. Yakın gelecekte hidrojenin daha yaygın olarak kullanılacağını tahmin etmek zor değildir

ELEKTRİK

Elektrikli araçlar uzun zamandır gündemimizde olmasına rağmen bir türlü yaygınlaşmamıştır. Ancak pil teknolojisindeki gelişmeler ile artık elektrikli hibrit araçlar yaygınlaşmaya başlamaktadır.

Araçların ilk hareketi çok fazla enerji ihtiyacı içermektedir. Kısa süredeki hızlanma ihtiyacı ve dur/kalk hareketleri de yine enerji ihtiyacını artırmaktadır. Elektrik ile çalışan araçlarda bu durum pilin çabuk tükenmesine sebebiyet vermektedir. Ancak yeni gelişen teknolojiler ile daha hızlı şarj olan piller ileriye umutla bakmamıza olanak vermektedir. Yaygın kullanım hibrit araçlara yönelmiştir. İlk hareket ve güç gerektiğinde içten yanmalı motorla hareket sağlanırken sabit hızlarda elektrik motoruna geçiş sağlanmakta ve yakıt verimliliğine ulaşılmaktadır. Hareket halinde pilin yeniden şarj olmasına olanak da verilmekte ve daha uzun menzilli otomobiller için yol açılmaktadır.

BİYODİZEL

Kızarmış yiyecekler ve düşük yağ oranlı diyet sizin için faydalı olabilir ancak aracınız için bu geçerli değildir. Biyodizel atık yağlardan elde edilen bir dizel yakıt türüdür. Aracınız dizel ise bu yakıta uyum sağlayabilir ancak kalite standardı ve aracın üreticisinin bu durumu onaylaması gerekir. Biyodizel ile çalışan araçlar hem daha ucuz bir yakıt ile çalışmakta hemde kızarmış patates gibi kokmaktadır. Bu alan üreticiler tarafından ar-ge çalışmaları ile geliştirilmektedir.

ETANOL

Etanol yakıt katkısı olarak kullanılan  emisyonları azaltan bir alkol türevidir. Mısır, şeker kamışı vb. bitkilerden elde edilir. Birçok otomobil üreticisi etanol katkılı yakıtlarla çalışan araçlar üretmiştir. Bunlar %15 benzin %85 etanol olarak üretilen yakıtlar ile çalışmaktadır. Özellikle Amerika kıtasında bu tür araçlara rastlamak mümkündür. Bu tarz yakıt satan istasyonlar yaygınlaşmaktadır.

DOĞAL GAZ

Doğal gaz fosil yakıtı olmasına rağmen son derece doğaya uyumlu bir yakıttır. Atık olarak su buharı dışında bir atık üretmemekte ve çevreci yakıtların başında gelmektedir.  Çevremizde gördüğümüz birçok otobüs bu yakıtı kullanmaktadır. Zayıf yönü ise soğuduğunda yoğunlaşmasıdır ve yoğunlaşan yakıtın yüksek oranda enerji potansiyelinin bulunmasıdır. Depolanması için yüksek sağlamlığa sahip depolar gerekmektedir ve bu nedenle araçlarda yaygınlaşamamıştır. Malzeme teknolojilerindeki ilerlemeler ile doğal gazın yaygınlaşması beklenmektedir.

LİKİT PETROL GAS (LPG).

Propan sıvı petrol gazın diğer bir adıdır. LPG kolayca depolanabilmekte ve emisyon oranı olarak çok düşük zehirli atıklar içermektedir. Birçok araç LPG’yi birincil yakıt olarak kullanmaktadır. Ticari olarak da ülkemizde çok yaygındır. Birçok ülke bu yakıta teşvikler vererek yaygınlaşmasını sağlamaktadır.

SIVI NİTROJEN

Nitrojen atmosferde yaygın olarak bulunan bir gazdır. Atık olarak çok az zararlı atık içermektedir ve benzin ve mazota göre çok daha çevreci bir yakıttır. Nitrojenle çalışan araçlar farklı motor tiplerini bir arada kullanan araçlardır.

Nitrojen soğuk olarak araçta depolanır ve motora geldiğinde ısıtılarak enerji üretilir. Bu yakıtın yaygınlaşması için gerekli istasyon altyapı mevcut değildir.

KÖMÜR

Yanlış duymadınız. Kömür de alternatif bir yakıt olarak kullanılabilir. Özellikle kömürün bazı proseslerden geçirilerek daha temiz bir yakıta dönüşmesi mümkündür. Ayrıca kömür gazlaştırma teknolojileri ile ilgili çok sayıda çalışma vardır. Bu teknolojilerin gelişmesi ile araçlarda kullanımı mümkün olabilecektir.

 

(Visited 1.225 times, 1 visits today)

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir