Neden dizel motor?

Günümüzde yakıt fiyatlarının artmasına paralel olarak birçoğumuz daha az yakan otomobillere ilgi duymaya başladı. Bu noktada dizel otomobiller ön plana çıkmaktadır. Peki içten yanmalı bir motor olan dizel motor nasıl çalışır?Neden daha ekonomiktir?

Bu dosyamızda dizel motorlarla ilgili bilmek istediğiniz herşeyi araştırdık.

Dizel motorun hikayesi aslında benzinli motorların keşfi ile başlıyor. Nikolaus August Otto benzinli motorun patentini 1876 yılında aldığında bu 4 silindirli “otto çevrimi” adıyla bilinen motor verimsiz bir motorlu. Sadece %10 luk bir verimle  aracın harekitini sağlıyordu geri kalanı ısı olarak yayılıyordu.

1878 yılında Almanyanın ileri gelen mühendislik okullarından birinde okuyan Rudolf Diesel bu verimsiz motorlar hakkında herşeyi öğrenmiştir. Bu daha yüksek verimli çalışan bir motor yapmak için kendisine ilham verdi. 1892 yılında ilk dizel motor için patent aldı.

Teoride iki motorda içten yanmalı motor olarak birbirine benzerlikler içeriyor. İki motorda kimyasal enerjinin mekamik enerjiye dönüşümünü temel alan bir prensipte çalışıyor. Bu mekanik enerji pistonları yukarı aşağı hareket ettirerek itici güç sağlıyor.

İki motor arasındaki temel farklılık patlamanın nerede olduğu ile ilgilidir. Beninli motorda yakıt hava karışımı pistonla sıkıştırılarak yakılırken, dizel motorda önce hava sıkıştırılır sonra yakıt püskürtülür ve sıkışan ve ısısı yükselen hava ile yakıt yanar.

Dizel yakıt ile benzinin de ciddi olarak farklı kimyasal ve fiziksel özellikleri vardır. Mazot daha ağır ve yağlı bir yakıttır. Daha zor buharlaşır. Elde edilmesi için daha az işlem gerekir dolayısıyla maliyeti daha ucuzdur. Mazotun en çok eleştirilen yönü yandığında açığa çıkan çok sayıdaki ağır metal atığının olmasıdır. Benzin mazota göre daha çevreci bir yakıttır. Ancak, yeni nesil dizel araçlarla sağlanan partikül filtreleri ile bu dez avantaj kontrol altına alınmaya çalışılmaktadır. Çok düşük sülfür oranı içeren yeni nesil yakıtlar geliştirilmektedir. Ayrıca araçların ileri elektromekanik yapıları daha az yakıt tüketimi sağlamakta ve yakıtın daha verimli yanmasını sağlamaktadır. Tüm bu gelişmeler dizel motorların son yıllarda tercih edilmesine sebep olmuştur.

Dizel motorlar daha az yakıt tüketimi ve daha yüksek performanslı araçlar olarak bize dönmüş durumdadır. İlk maliyetlerinin ülkemizde fazla olması olumsuz olarak algılansa da, kısa vadede yakıt ve performans olarak tatminkar sonuçlar doğurmaktadır.

 

 

(Visited 759 times, 1 visits today)

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir