Silindir Kapak/Silindir Kapağı Nedir? Silindir Kapak Contası Nedir? Silindir Kapak Contası Nasıl Değiştirilir?

Motor, arabaların kalbi olarak nitelendirilen bir parçadır. Bu denli büyük bir öneme sahip olan motorlar birbirinden farklı parçalardan oluşmakta ve yine bu parçalar da kendi içlerinde son derece önemli işlevleri yerine getirmektedir. Silindir kapağı da motorun olmazsa olmaz parçalarından biri olmaktadır. Yanma hücrelerinin bulunduğu ve bazı parçaların da üzerine monte edildiği silindirlerin üst kısmını kapatan motor parçasına silindir kapak adı verilmektedir.

Silindir kapak imalatı sırasında genellikle dökme demir malzemesi kullanılmaktadır. Fakat son yıllarda üretilmiş olan araba modelleri içerisinde genellikle alüminyum alaşımdan silindir kapağı üretilmektedir. Benzin gibi yakıtların yakılması sonrasında oluşan ısı, silindirlerin içerisinde bulunan pistonların hareketi sayesinde mekanik enerjiye dönüşebilmektedir. Bütün bu işlemler sırasında ise silindir kapağı büyük bir görev üstlenmektedir. Silindirin üst kısmını korurken aynı zamanda motorun bazı parçalarına da bağlanarak işlevini gerçekleştirmektedir. Silindir kapağına ilişkin temsili resim aşağıda yer almaktadır.

Silindir Kapak

Silindir kapağa takılan silindir kapak contası; yanma odası içerisindeki yanmış olan gaz, soğutma suyu ve motor yağı gibi maddelerin dışarı sızmasını önlemektedir. Silindir kapağı contası, yüksek ısı ve şiddetli basınca dayanıklı olması gerektiğinden dolayı karbon içerikli çelik bir saçtan ve/veya kauçuk türü yanmaz plastikten yapılmaktadır. Silindir kapak contasına ilişkin resimler aşağıdaki gibidir.

Silindir Kapak Contası 2Silindir Kapak Contası

Silindir kapağı contası, tıpkı diğer parçalar gibi büyük bir öneme sahip olmaktadır. Bu sebeple de silindir kapağı contası yağ kaçırıyor ya da silindir kapağı contası su kaçırıyor gibi problemlerde kişilerin hiçbir zaman kaybı yaşamadan bir yetkili servislere araçlarını götürmeleri gerekmektedir.

                Silindir kapak contası nasıl değişir?

  • Motor suyu ve motor yağı boşaltıldıktan sonra egzoz ve amme manifoltları, hava giriş ve su hortumları sökülür. Bütün bunlardan sonra da motorun üst bloğu sökülür.
  • Motor üst bloğu üzerinde çatlak söz konusu ise bir kaynak yardımı ile onarılır. Aynı zamanda yine bu bölgede kurumlanma gibi bir problem var ise torna ile birlikte motor üst bloğu taşlanır.
  • Tek yönlü olan conta, doğru bir şekilde yağlama ve su kanallarının üzerine monte edilmelidir.
  • Tork anahtarı yardımı ile motor üst bloğu üç kademeli olacak şekilde katalog üzerinde belirtilen değere kadar sıkıştırılır.
  • Yaklaşık olarak 20 gün kullanılan motorlar tekrardan açılarak sıkma işleminden geçirilmelidir.
  • Bütün bu işlemler sonrasında karbüratör kapağı kapanmadan önce yağlanma olup olmadığını kontrol edebilmek için motor çalıştırılmalıdır.
  • İlk olarak çıkartılan egzoz ve amme manifoltları, hava giriş ve su hortumları yeniden takılmalıdır. Bu parçalarda herhangi bir sorun var ise değiştirilmeli ve o şekilde takılmalıdır.
(Visited 1.556 times, 1 visits today)

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir