Araba Ateşleme Sistemi Nedir? Araçlarda Ateşleme Sistemi Nasıl Çalışır? Motor Ateşleme Sistemi Parçaları

Arabaların içerisinde bulunan ve arabanın kalbi olarak da bilinen motorlar, oldukça sistematik bir şekilde çalışmaktadır. Arabanın ilerlemesi için sorunsuz olarak çalışması zorunlu olan içten yanmalı motorlar, çok uzun yıllar boyunca kullanılmaktadır. Çevreye verdiği kirliliğin çok daha az olmasının yanı sıra daha az yakıt yakmasından dolayı da araba üreticileri tarafından bu motor tipleri tercih edilmektedir. Otomobillerde bulunan bu motorlar oldukça sistemli ve bir o kadar da karışık bir yapıda çalışmakta ve bu nedenle de son derece hassas bir yapıya sahip olmaktadır. Ateşleme sistemleri ile birlikte motor harekete geçer ve aracın yol almasını sağlar.

                Ateşleme sistemi nasıl çalışır sorusunun cevabı ise şöyledir:

  1. 1.   Motorlarda en üstte piston bulunur. Pistonun hareketi ile emme supabı da açılır. İlk etapta motor içerisinde dışarıdan temiz hava girmez. Fakat pistonun yavaşça aşağı inmesi ile birlikte silindirler içerisinde havanın gireceği alanda bir genişleme olur ve içeriye temiz hava girer. Piston en alt seviyeye gelene kadar silindir içerisine temiz hava girişi gerçekleşir. Daha da fazla hava girmesi için piston bir miktar yukarı çıkar ve silindir içerisi olabildiğince temiz hava ile dolar. Silindire daha fazla havanın girmesi ise ateşlemenin çok daha kuvvetli olmasını sağlar.
  2. İlk aşamada açılan supaplar bu aşamada kapatılır ve tamamen sıkıştırılır. Pistonun en üst seviyeye gelmesi ile birlikte silindir içerisindeki hacmin en alt seviyeye gelmesi ve oluşan ısı ile birlikte yaklaşık 500 derecede, ateşleme için gerekli koşullara da zemin hazırlar. Isınmış ve basıncı arttırılmış olan hava, yanma odalarındaki yakıt parçaları ile birlikte buluşur ve ateşlemeye hazırlanılır. Bu esnada önemli olan yakıt miktarının en iyi şekilde ayarlanmış olmasıdır. Bu noktada yaşanan problemler krank mili ve diğer parçaların hasar görmesine ve çok daha ciddi problemlerin meydana gelmesine sebep olabilmektedir.
  3. Ateşlemesi gerçekleşen otomobillerde piston aşağıya doğru tekrardan itilir. Piston bu esnada krank miline bir güç gönderir. Yaygın bir şekilde kullanılan dört zamanlı motorlarda piston bir kez ateşleme ile aşağı iner ve diğer moment güçleri ile de birlikte bir kez boş dönüşünü yapar. Bu sayede var olan atık maddeler egzozdan kolay bir şekilde atılabilmektedir.
  4. Bütün bu aşamaların sonrasında piston tamamen aşağı inerken diğer parçaların etkisi ile tekrardan yukarı çıkar. Bu sırada ise emme supabı kapalı konumunu hala korumaya devam eder. Egzoz supabının açılması ile birlikte piston tekrardan en üst konumuna gelir ve yanma odasından gazlar dışarı atılmaya başlanır. Böylelikle ateşleme tam anlamı gerçekleşmiş olur ve araç kullanılmaya başlanabilir.

Ateşleme sistemi parçaları ve olayları, dört zamanlı bir motorlara hastır. İki zamanlı motorlarda ise her çevrimde ateşleme gerçekleşir. Bu işlemler her bir piston için ayrı ayrı ve sırasıyla gerçekleştirilir. Büyük bir sistem ile çalışan ateşleme sistemlerinde sırayı koruyabilen parçalara ise distribütör adı verilir. Araçlarda bulunan her bir silindir, distribütörün 90 derecelik açı halini alması ile birlikte teker teker ateşlenir. Arabalardaki devir sayısı, motorun ateşleme sistemlerindeki sıklığını da ilgilendirmektedir. Son derece karışık görülen bu yapılar, aracın sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır. Distribütörün yanında ateşleme bobini, bujiler, distribütör kabloları da motor ateşleme sisteminin parçalarıdır.  Ateşleme sistemi arızaları, araçlardaki ciddi problemlerin ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir. Kişilerin bu gibi durumlar ile karşı karşıya kalmaması için, araç bakımlarına büyük bir önem vermeleri gerekmektedir.

Resim 1:

Ateşleme Sistemi

 Resim 2:

Ateşleme

Araçlara ait motor tipleri, şanzıman, krank mili, ekzantrik mili vb. diğer parçalar için yazılan diğer yazılarımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

(Visited 532 times, 1 visits today)

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir