Dinamo Nedir? Dinamo Çeşitleri Nelerdir? Arabalarda Dinamo Ne İşe Yarar?

Arabaların çalışabilmesi için birçok önemli bir parça bulunmaktadır. Arabada bulunan dinamolar da aracın olmazsa olmaz parçaları arasında yer almaktadır. Söz konusu dinamoya alternatör de denilmektedir. Araçlarda iki çeşit dinamo bulunmaktadır. Bu dinamolar şarj ve marş dinamosudur.

Otomobil Marş dinamosu, aküden aldığı enerji ile motordaki ilk hareketi sağlayan parçadır. Aracın anahtarının kontağa takılarak çevrilmesinden hareketle marş dinamosu kranka bağlı volant dişlilerinin dönmesini, yakıt-hava karışımının motora girmesini ve pistonların hareketini gerçekleştirir. Bu parçalar, araçlarda kullanılan ve krank milinin dönmesi ile ortaya çıkan mekanik enerjinin alternatif bir akıma dönüştürmesi nedeni ile büyük bir öneme sahip olmaktadır.

Otomobillerde genellikle en fazla enerji harcayan motor parçası marş dinamosudur. Bundan dolayı marşa basıldığında ön farlarda kısılma olabilmektedir. Bu sebepten ötürü marşa çok kısa süre basarak aracın çalışmasının sağlanması gerekmektedir. Eğer böyle olmazsa akü boşaltılabilir ya da marş dinamosu parçaları hasar görebilir. Diğer bir anahtar bilgi de araç çalışırken tekrar marşa basılmaması gerekmektedir. Yoksa aracın motorunda arıza meydana gelebilir. Akü boşken, akünün kutup başlarında temassızlık varsa ya da marş dinamosu arızalarında araç çalışmayabilir.

Araba şarj dinamosu denilen alternatörler, stator adı verilen bir demirin iletkenlerine sarılmakta ve içeride bulunan mıknatısın dönmesi sonucunda elektrik üretilmesi sonucunda çalışmaktadır. Mıknatısın dönmesi sonucunda oluşan enerji, araba dinamosu tarafından alternatif akıma döndürülür. Böylelikle de araba dinamosundan elektrik akımı oluşturulmuş ve araç çalıştırılmaya hazır bir konuma getirilmiştir. Arabalarda bulunan bu dinamoların büyük bir öneme sahip olması, oluşabilecek sorunların da büyük olmasına sebep olabilmektedir. Bu dinamolar, özellikle de aracın ilk çalışmasındaki marş, ateşleme sistemi ve uyarı göstergeleri gibi önemli sistemlerin çalışmasında görevlidir. Araba şarj dinamosu arızaları bu gibi sistemlerin arızalanmalarına da sebep olabilmektedir.

Araç şarj dinamosunun yeterli ve gerekli voltaj limitleri içerisinde olmaması durumunda genellikle gösterge panelinde bir akü işareti görülmektedir. Araba şarj dinamosu kaç watt sorusunun cevabı ise; 13-14,5 watt olmaktadır.  Aynı zamanda yine alternatörlerin yeteri kadar çalışmaması durumunda farların zayıf bir şekilde çalışması, otomatik camların işlevinin yavaşlaması ve diğer problemler görülebilmektedir. Alternatörlerde ciddi bir problemin olmasında ise gözle görülür belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Aracın çalıştırılmasının ardından araç içerisinde yoğun bir şekilde kauçuk kokusu görülebilmekte ve bununla birlikte kişiler sıcak tel kokusu da alabilmektedirler. Araba dinamoları, aracın çalışabilmesi ve diğer önemli sistemlerin de sorunsuz bir şekilde çalışabilmesi için büyük bir öneme sahip olmaktadır. Kişilerin daha büyük problemler ile karşı karşıya kalmamaları için bu dinamoların bakımlarına önem vermeleri ve herhangi bir sorun yaşadıklarında ise zaman kaybetmeden bir servise götürmeleri gerekmektedir. Araçlardaki her bir arıza, çok daha büyük problemlere sebep olabilmekte ve bu nedenle de sürekli olarak kontrol edilmelidir.

(Visited 967 times, 1 visits today)

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir