Otomobil Aydınlatma Sistemleri – Far Çeşitleri ve Far Arızaları

Otomobillerin önünde bulunan ve aydınlatmayı sağlayan lambalara (sağ-sol) ön far denilmektedir. Farların yanında dönüşlerde kullandığımız sinyaller bulunmaktadır. Arabaların arkasında ise arkadaki araçların dönüş ve fren gibi yaptığımız hareketlerden bilgilenmesini sağlayarak takip mesafesi vb. hakkında dikkatini çektiğimiz stop lambaları bulunmaktadır.

Kişilerin güvenilir bir şekilde arabaları ile seyahat edebilmeleri için araçlarının farlarında hiçbir problem olmaması gerekmektedir. Diğer bir deyişle, araçların ön lambaları fabrikadan çıktığı gibi tam olarak görüşe yardım edebilmelidir. Özellikle de gece sürüşlerinde farlar, kişiler için hayati bir öneme sahip olmaktadır. Arabalarda bulunan her bir farın sorunsuz bir şekilde çalışması gerekmektedir. Far arızaları, kişilerin zaman kaybetmeden tamir ettirmeleri gereken arızalar arasında yer almaktadır. Bu sebeple kişilerin bu parçaları sürekli olarak kontrol ettirmelerinde büyük bir önem bulunmaktadır.

Far sistemleri, araçların ön kısımlarını aydınlatmaya yarayan sistemlerdir. Uzun ve kısa huzme farlar olarak da ikiye ayrılırlar. Kişiler far kolu ya da far anahtarı aracılığı ile farlarını kontrol edebilmektedirler. Far çeşitleri ise şöyledir:

  • Atom Far: Bu farlara ampulü değiştirilemez farlar da denilmektedir. Bu tip farlar içerisinde ayrı bir ampul kullanılmamaktadır. Flaman adı verilen cisim, aynanın içerisine yerleştirilmiş ve bu şekilde görüş sağlanmaktadır. Bu far çeşidinde flaman arızasında, bütün far sistemlerinin değiştirilmesi gerekmektedir.
  • Ampulü Değiştirilebilir Far: Atom farların yanı sıra bu farlarda herhangi bir arıza olması durumunda sadece ampul değişimi yeterli olabilmektedir.

Arabalarda bulunan kısa huzmeli farlar, tek başına üretilebildiği gibi aynı zamanda çift flaman içeren bir yapıya sahip olarak da üretilebilmektedir. Yapısının farkına göre kısa huzmeli far arızası, oto servisler tarafından farklı yöntemler ile tamir edilebilmektedir. Her geçen gün bu farlarda birtakım değişiklikler meydana gelebilmektedir. Sürekli olarak geliştirilen bu farlar ile birlikte son yıllarda yaygın bir şekilde kullanılan Xenon farlar da oldukça etkili bir sisteme sahip olmaktadır. Bu far tiplerinde lamba içerisinde bulunan cam ampul içerisinde Xenon gaz ve metal haloid tuz bulunmaktadır. Araç içerisinde bulunan iki farklı elektrot arasında yüksek bir gerilim meydana gelir. Cam ampul içerisinde bulunan Xenon gaz yaklaşık 30 kV ile ateşlenir. Bu ateşleme sonrasında yarısı ışık olarak ortaya çıkar. Ardından 3 saniye sonrasında bu ışık tam anlamı ile meydana gelir ve farlar çalışmış olur. Xenon far arızaları, diğer bütün far tiplerinin aksine daha da önemlidir. Çünkü bu far tiplerinin tamiri sırasında kişilerin deneyimleri büyük bir öneme sahip olabilmektedir. Yapısında bulunan parçaların arızasına göre farklı tamir işlemlerinden geçirilmeli ve eğer tamiri söz konusu değil ise kaliteli parçalar ile değiştirilmesi gerekmektedir. Böylelikle kişiler araçları ile hem gündüz hem de gece çok daha güvenli bir sürüş keyfi yaşayabilme imkânına sahip olabilmektedir.

(Visited 592 times, 1 visits today)

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir