Benzin pompası nedir, nasıl çalışır? Yakıt pompası arızası nasıl anlaşılır? Benzin pompası arızası durumunda tavsiyeler

Benzin pompası araçlar için kritik parçalardan biridir. Yakıt pompası ya da diğer adıyla benzin pompası yakıtı depodan emerek motora ileten parçadır. Şu hususun da altını çizmekte fayda bulunmaktadır. Benzin pompası benzinli veya LPG’li araçlarda bulunurken dizel araçlarda mazot pompası bulunmaktadır. Yakıt pompasının çalışmasına ilişkin resimler aşağıda yer almaktadır.

Benzin Pompası Sistemi

Benzin Göstergesi Sistem
Benzin pompaları yakıtı motorda karbüratöre veya enjektörlere iletirken belli bir basınç altında çalışır. Depo ile motor arasında yer alan yakıt pompası veya benzin pompası hareket yeteneğini ekzantirik mili (kam milinden) alır. Yakıt pompası motor çalıştığı sürece devrededir. Son model araçlarda motor sistemlerinde karbüratör yerine enjeksiyonlar kullanılmaktadır. Buna uyumlu olarak, yeni model araçlarda yakıt pompa teknolojisi de değişerek benzin pompaları elektrikli olmuştur. 2000 sonrası araçlarda çok yüksek bir oranda elektrikli benzin pompası kullanılmaktadır. Elektrikli yakıt pompası diğer parçalarda olduğu gibi belirli kalite standartlarında spesifik motor tiplerine göre üretilmektedir. Söz konusu pompaların özellikleri arasında; maksimum ve uzun ömürlü performans, güvenlik, en uygun yakıt beslemesi, en az gürültü seviyesi yer alır ve gerekli basınçta motora yeterli yakıtı enjeksiyon ile sağlamaktadır. Elektrikli benzin pompaları bu özellikler sayesinde eski tip manuel benzin pompalarına göre daha tasarrufludur. Aşağıda elektrikli bir benzin pompası bulunmaktadır.

Benzin Pompası DışÇok kısa da pompa tertibatı ve ilgili parçalara ilişkin bilgi verecek olursak;  Pompa tertibatının üzerinde şamandıra sistemi ve diğer parçalar bulunmaktadır. Söz konusu sistemler ilgili detaylı resimler aşağıda yer almaktadır.

Benzin Pompası Detaylı

Gelelim en önemli sorulardan birine. Peki, benzin veya yakıt pompası arızası nasıl anlaşılır? Benzin pompası arızasında ne yapmak gerekir?

Aşağıdaki hususlar benzin pompası arızasından meydana gelebilir. Diğer bir açıdan, otomobilinizde aşağıdaki emareler varsa yakıt pompasında arıza olabilir.

  • Aracınız marş alıyor ancak çalışmıyorsa,
  • Araç çalışmasına rağmen çok kısa mesafede gazı almıyorsa (boğuluyorsa) ya da tekliyorsa
  • Araç hareket halindeyken hızlanamıyorsa (atak değilse),
  • Araç hızlıyken tekleme yapıyorsa,
  • Benzin azaldığı zaman araç devirlenemiyorsa,
  • Araç yakıtı aşırı derecede arttıysa,
  • Yakıt pompasından aşırı ses geliyorsa,

maalesef yüksek olasılıkla benzin pompanızda sorun var demektir. Ayrıca, tüplü araçlarda benzin pompası uzun süre kullanılmadığında depoda da çok az yakıt kaldığında benzin pompası bozulacaktır. Fakat, yeni nesil sıralı LPG sistemli araçlarda bu soruna pek rastlanılmaz.

Şunu da unutmamak gerekir ki benzin pompası arızası varsa bekletilmemeli derhal çözüme kavuşturulmalıdır. Aksi takdirde çok daha büyük sorunlara yol açar. Ayrıca, yakıt pompası arızası ile karşılaşmamak için alınan benzin istasyonu ve benzinin kalitesine dikkat edilmelidir. Bozuk yada içerisinde kil vs. tortu bulunan benzinler aracınızı benzin pompasının bozulmasına sebebiyet verebilir.

Pekala benzin pompanızda sorun varsa yakıt pompası nasıl tamir edilebilir, benzin pompası ne kadardır gibi sorular aklınıza gelebilir. Benzin pompası fiyatları piyasada araç tipine, aracın modeline ve yılına göre, pompanın markasına göre 100 ile 500 TL arasında değişmektedir. Bosch, Denso ve daha birçok çeşitli marka benzin pompası bulunmaktadır. Ayrıca benzin pompası bazı durumlarda tamir de edilebilmektedir.

Benzin pompası değiştirme işlemi çok zor değildir. Benzin pompasını kendiniz değiştirmek isterseniz benzin pompasını çıkarmak için arka koltuğun altındaki pompayı tutan çemberi çevirerek açın. İlgili yerde bulunan bu parçanın basit görünümüne rağmen montajı ve işlemleri oldukça hassastır. Bununla ilgili aşağıdaki videoları seyrederek bilginizi arttırabilirsiniz.

Ayrıca, uygun bir fiyata yeni aldığınız pompayı aynı yere takabilirsiniz. Risk almamak için yine de teknik servisin değişimi yapmasını öneriyoruz. Benzin pompasıyla ilgili son bir önerimiz de; eğer yakıt pompanızı değiştirirseniz benzin filtrenizi de değiştirmenizdir.

Benzin pompası durdurucu aparatlar 250 lira civarında ortalama bir fiyatla Peugeot, Renault gibi arabalar için piyasada yer alıyor. Enjeksiyonlu vakum pompa durdurucuları ve röleleri benzin kesileceği anda motorun stop etmesini önlüyor. Röle pompaya direkt olarak takılmamalıdır sorun çıkarabilir.

(Visited 43.134 times, 1 visits today)

You may also like...

2 Responses

  1. Sezgin dedi ki:

    Benzin pompası arızası sık karşılaşılan sorunlardan birisi.

  2. Mustafa dedi ki:

    Merhabalar bende 99 siena var
    Aracında benzin pompası sorunu var dediler 3 kez değişti ama sorun düzenledi soru ise pompa değiştiren sonra 150 km benzinde kullan diyorlar bu süreçte sabah ve akşam aracı çalıştırırken ilk marsa çalışıyor fakat 150 km sonra tupke çalışmaya geçince sıralı sistem 4 veya 5 marsa al iyi zor calisiyo nedendir aracın beyninde bir sorunum var yoksa samandirali olayını değiştirdim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir