Müşür Nedir, Müşür Ne İşe Yarar? Müşür Çeşitleri Nelerdir? Müşür Arızaları ve Müşür Fiyatları

Müşür; sensör, gösterge, algılayıcı kelime anlamlarına sahiptir.  Araçlarda farklı görevlere sahip müşürler bulunmaktadır. Müşür çeşitleri oldukça fazladır. Otomobillerde yer alan müşür çeşitleri; yağ müşürü, fren (stop) müşürü, hararet müşürü, fan müşürü, termostat müşürü, radyatör müşürü, hava müşürlü, geri vites müşürü, debriyaj müşürü vb. olarak karşımıza çıkar.

Peki müşürler nasıl çalışır? Müşürlerin temel çalışma prensibi olarak ifa ettiği görevi yaptıktan sonra açma veya kapama sağlayarak bir nevi anahtar görevi ile ortaya çıkar.

Fren müşürü yani stop müşürü kontağı açınca fren lambasının yanmasını, motor çalışınca da otomatik olarak kapanmasını sağlayan bir göstergedir.

Isı yani hararet müşürü, motor suyunun sıcaklığını sürücü mahallindeki hararet göstergesine iletir. Yani hararet müşürü gösterge paneline ısının derecesini gönderir. Hararet müşürü en düşük seviyede ve hiç yükselmiyorsa veya aracı çalıştırınca en yüksek seviyede görülüyorsa dikkatli olmak ve kontrol etmek gerekir. Çünkü hararet müşüründe bir sorun yoksa ısının normal seviyelerde olması gerekir. Ayrıca hararet müşürü arızalı ise otomobil motor ısısı gerçeği yansıtmıyordur. Motor aşırı ısıda ise termostatın devreye girmesi beklenir. Hararet müşür arızası yaşanırsa araç stop edebilir motor sıcaklığı tam olarak bilinemez ve en kısa sürede hararet müşürünün değişmesi gerekir.

Fan müşür nedir? sorusuna ise motorlu araçlarda belli bir sıcaklıktan sonra fanı devreye sokan ve uygun miktarda soğumadan sonra fanı tekrar kapatan parçadır. Fan müşürü araç motorunun aşırı ısınmasını önler. Fan müşürü arızalı ise motor hararet yapacaktır.

Yağ müşürü yağlama sisteminin çalışma durumunu gösterge paneline iletir.

Fren müşürü ise, el freninin altında ve ayak freninin altında bulunan bir açma kapama anahtarıdır. El freni çekilince anahtar kapanır ve panelde el freni lambası yanar. Ayak frenine basılınca da devre kapanır ve arka stop lambasındaki fren lambaları yanar.

Fren ve hava müşürleri, geri vites müşürleri, debriyaj müşürü de araçlarda mevcuttur.

Debriyaj müşürü debriyaj pedalının basıldığını veya ayağın debriyajdan çekilmesiyle motor gücünün düşüp yükselmesini gösterge paneline yansıtır. Debriyaj müşüründe arıza meydana gelirse yakıt tüketimi artar, motor gücüne bağlı olarak araca hasar verebilir. Aracınızda motora ilişkin bir arıza olduğunda müşür arızaları sıkça karşılaşılan bir durumdur. Göstergeye hatalı bir sinyalin gitmesi müşür arızasıdır ve müşür arızalarının sebebi de bağlı olduğu parçadaki bir sorundan kaynaklanır. Küçük ve kendinden geçmeli bir yapısı olmasına karşın araba parçası olarak çok önemli ve değerlidir. Müşür arızasında yol ve sürüş güvenliği tehlikeye girmektedir.

Geri vites müşürü ise aracınızı geri vitese taktığınızda otomobilin arka stop lambalarında geri vites lambasının yanmasını sağlar, arabanın 1. vitese takılması ile stop lambasındaki geri vites lambalarının sönmesini sağlar.

Müşürü fiyatları aracın ve müşürün çeşidi ve modeline göre değişmektedir.

(Visited 25.573 times, 1 visits today)

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir