Motor Çeşitleri Nelerdir? Tüm Detaylarıyla Motor Tipleri

Arabalar, yüksek bir teknoloji ve mükemmel bir çalışma uyumu ile oluşturulmuş mekanizmalardır. Arabalar içerisinde bulunan her bir sistem kendi içerisinde büyük bir öneme sahip olmakla birlikte arabaların sorunsuz kullanımı için sürekli kontrol edilmeleri gerekmektedir. Motorlar da arabaların olmazsa olmaz parçalarından biridir. Kimyasal enerji, motor sayesinde ısı enerjisi ve nihayetinde mekanik enerjiye dönüşerek aracın çalışmasını sağlamaktadır. Motorlar çeşitleri teknoloji ile birlikte daha da geliştirilmekte ve kişilerin hizmetine sunulmaktadır. Araç sahiplerinin motorlarını iyi bir şekilde tanıması, herhangi bir sorunda zaman kaybetmeden müdahale edebilmesinde oldukça büyük bir öneme sahip olmaktadır.

Piyasada bulunan çeşitli motor tipleri bulunmaktadır. Araba üreticileri, her araba modelinde o araç için en uygun motor tipini kullanmakta ve böylelikle daha da kaliteli bir sürüş keyfini müşterilerine sunmaktadır. Motor tipleri genel olarak 8 sınıfta olmakla ile birlikte bu motor çeşitleri de yine kendi içerisinde kategorilere ayrılmaktadır. Herkes için büyük bir öneme sahip olan ve kesinlikle bilinmesi gereken motor tipleri nelerdir? sorusunun cevabı ise şöyledir:

Yakıtın Yakıldığı Yere Göre Motor Tipleri

  • Dıştan Yanmalı Motorlar: Bu motor türlerinde yakıt, silindirin dışında yakılır ve gerekli ısı enerjisi su buharından elde edilir. Basıncı yükselen su buharı ise pistonu hareket ettirerek krank milinin dönmesini sağlar.
  • İçten Yanmalı Motorlar: Yakıt direkt olarak silindir içerisinde yakılır ve ısı enerjisi pistonun hareketini sağlar.

Yaktığı Yakıta Göre Motor Tipleri

Otto çevrimi kapsamında çalışan içten yanmalı motor tiplerinde benzin kullanılırken, dizel araçlardaki içten yanmalı motor tiplerinde motorin kullanılmaktadır. Değişen araba modellerine göre ise LPG ya da doğal gaz da kullanılabilmektedir.

Silindir Sayısına Göre Motor Tipleri

  • Tek Silindirli Motorlar: Yatay ya da dik bir konumda bulunur ve bu konumda çalışırlar.
  • Çok Silindirli Motorlar: 2-3-4-6-8-12-16 silindirli motorlardan oluşan motor tipidir.

Silindir Sıralanışına Göre Motor Tipleri

  • Sıra Tipi Motorlar: Araç içerisinde bulunan silindirler aynı düzlem ve aynı eksen üzerinde dik bir şekilde konumlandırılmıştır.
  • V Tipi Motorlar: Bu motor tiplerinde silindirler 60 ve 90 derecelik açılar halinde iki sıra şeklinde konumlandırılmıştır. V tipi motorlarda sürtünme kaybı daha da azdır.
  • Boksör Tipi Motorlar: Aralarında 180 derece bulunan ve silindirleri karşılıklı olarak konumlanan motor tipleridir. Bu motorlarda titreşim seviyesi daha da azdır ve aynı zamanda motor parça sayısı da aynı şekilde diğer motorlara nazaran daha az sayıdadır.
  • Yıldız Tipi Motorlar: Silindirler, yıldız şeklinde konumlandırılmıştır.
  • W Tipi Motorlar: Silindir sayısı bakımından yüksek olan bu motorlarda V ve VR motor tipleri birleştirilerek W tipi motorlar elde edilmiştir.

Supap-Subap Mekanizmalarına Göre Motor Tipleri

  • L Tipi Supap-Subap Mekanizması Olan Motorlar: Yanma odası ve silindirleri L tipinde olan motor tipleridir. Bu tip mekanizmalar, eski model araçlarda kullanılmakta olup günümüzde artık kullanılmamaktadır.
  • İ Tipi Supap-Subap Mekanizması Olan Motorlar: Emme ve egzoz supapları genellikle silindir kapaklarının üzerine konumlandırılmıştır. Supap başları silindirin içerisine girecekmiş gibi konumlanmış ve sıralı bir şekilde dizilmiştir.
  • T Tipi Supap-Subap Mekanizması Olan Motorlar: Düşük veriminden ve aynı zamanda çok fazla sıkışma sorunu çıkarmasından dolayı günümüz şartlarında hiç kullanılmayan bir motor tipidir.
  • F Tipi Supap-Subap Mekanizması Olan Motorlar: Bu supap sistemi İ ve L tipi supap mekanizmalarının birleşmesinden oluşmuştur. Motorun yapısına tam anlamı ile uymaması sebebi ile de günümüzde pek kullanılmamaktadır.

Zamanlarına-Zamanlamalarına Göre Motor Tipleri

  • Dört Zamanlı Olan Motorlar: Krank mili 720 derece dönen ve emme, sıkıştırma, egzoz ve iş zamanlarının meydana getirdiği motor tipleridir.
  • İki Zamanlı Olan Motorlar: Krank mili 360 derece dönen ve emme, sıkıştırma, egzoz ve iş zamanlarının meydana getirdiği motor tipleridir.

Çevrimlerine Göre Olan Motor Tipleri

  • Otto Çevrimi
  • Dizel Çevrimi
  • Stirling Çevrimi

Soğutma Sistemlerine Göre Motor Tipleri

  • Sıvı İle Soğutmalı Olan Motorlar: Yakıtın yanması sonucunda oluşan ısının dışarı atılması için silindirlerin kapağında ve bloğunda soğutucu sıvının bulunduğu motorlardır.
  • Hava İle Soğutmalı Olan Motorlar: Yanma odasında oluşmuş olan ısının atmosfere atılması, ısının silindir bloğuna gönderilmesi ile sağlanır.

Motor tipleri ve fiyatları, tercih edilen araba markası ve modeline göre değişkenlik gösterebilmektedir. Kişilerin kullandıkları bu motor tiplerini kapsamlı bir şekilde öğrenmeleri ise her geçen gün daha da önemli bir hal almaktadır.

(Visited 493 times, 1 visits today)

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir