Rot Balans, Rot Balans Ayarı Nedir? Rot Balans Ayarı Nasıl Yapılır? Rot Balans Ne Kadardır?

Rot balans araçların ön takım diye de tabir edilen ön düzen parçalarının açısının ayarlanmasına rot balans ayarı denilmektedir. Ön takımın yön açısı ayarının mutlaka yapılması gerekmektedir. Bu sayede aracınız elinizi bıraktığınızda bile dümdüz bir istikamette gider. Rot balans ayarı ile lastiklerin dengesi de sağlanmış olur.

Peki rot balans ayarı kaç km yaptırılmalıdır? Rot balans ayarının 5-10 bin km’de yaptırılması tavsiye edilir. Eğer aracınız bir yöne doğru çekme yapıyorsa ve uzun yola çıkacaksanız yola çıkmadan önce mutlaka rot balans ayarı yaptırılmalısınız.

Rot balans ayarı nasıl yapılır sorusuna ise rot balans ayarının özel servislerde veya sadece rot balans işiyle uğraşan ehil rot balanscılarda yaptırılabileceğini belirterek başlayalım. Rot balans ayarı ile serviste özel rot balans makineleri ile aracın ayarı kontrol edilerek standartlara göre rot ve balanslar ayarlanır. Bilgisayarlı sistemlerin yanılma payı neredeyse yoktur bu nedenle rot balans ayarı yapan hemen hemen tüm işyerlerinde dijital rot balans makinelerini görmeniz mümkündür. Araçlara önce balans ayarı daha sonra rot ayarı yapılır. Statik ve dinamik makinesinde tekerleklere balans ayarı yapılır ve tekerlekler monte edilir. Söz konusu ayar yapılırken araca boş viteste gaz verilerek tüm verileri kontrol edilir. Rot ayarında ise, ön takım elemanları kontrol edilir. Bilgisayarlı makine aparatları ön tekerleklere bağlanır. Değerler fabrika ayarlarına gelene dek ilgili açılar ekrandan ayarlanır ve işlem tamamlanır. Rot balans ayarları bu şekilde tamamlanmış olur.

Rot balansta ön düzen açı ve ayarları ise şu şekildedir. Kamber açısı, direksiyon ekseni eğikliği açısı, kaster açısı, toe-in, dönüşlerdeki toe-out. Bu şekilde aracın direksiyonu ile arabanın yürüyen aksamlarında senkronizasyon sağlanmış olur. Rot balans değerleri deyince bu açıların ve ayarların değerleri akla gelmelidir.

Bu ve benzeri ayarların yaptırılmaması ve üzerinde durulmaması aracın ömrünü kısaltır, kazalara sebep olur ve araç sahibinin maddi hasarlara uğramasına yol açabilir. Güvenilir sürüş keyfi için rot balans ayarları mutlaka yaptırılmalıdır.

Rot balans bozukluğu, artan hızlarda direksiyon meydana gelen titremeler ve arabanın bir yöne doğru çekmesi ile kolaylıkla herkes tarafından farkedilebilir. Balans ayarı bozukluğunda aracın arka tarafı titrer, rot ayarı bozukluğunda ise yüksek hız ve devirde direksiyonda titreme yaşanır, virajlarda ön tekerleklerden lastik sesi gelir, arka ve ön tekerleklerin izleri farklılaşır ve tekerlekler ile direksiyon yönü birbirinden farklı yönleri gösterir. Ayrıca rot balans ayarına ihtiyaç varsa otomobilinizin frenine bastığınız zaman da araç bir tarafa doğru çekme yapar. Rot balans direksiyon titremesi sürücülerin en sık karşılaştığı rot balans ayarı sorunudur.

Rot balans ayarı yapılması araç sahipleri için daha güvenli bir sürüş sağladığı gibi yakıt tasarrufu sağlar, amortisör ve diğer ön takım/düzen ekipmanlarının da daha uzun süre sağlam bir şekilde kullanılmasını temin eder.

Pekala rot balans ayarı ne kadardır? Rot balans ayarı; lastik değişimi, subap, balans, nitrojen ve rot ayarı şeklinde paket halinde yaptırılırsa fiyat ortalama 100-200 TL arasında olacaktır. Sadece rot balans ayarı ve kontrolü fiyatları ise 25 ile 75 TL arasında değişir.

Rot balans ayarı yapılırken ön takım parçalarında bozuk olanlar tespit edilirse bu parçaların değiştirilmesi gerekmektedir. Söz konusu parçalar ise rot, rot başı, akisler gibi parçalardır.

Rot balans ayarının ve rotun ne olduğuna ilişkin açıklayıcı videoları aşağıdaki bağlantıları tıklayarak izleyebilirsiniz.

http://www.uzmantv.com/konu/araclarda-rotbalans-ayari

http://www.uzmantv.com/konu/araclarda-on-duzen-sistemi

 

(Visited 3.389 times, 1 visits today)

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir