İkinci El Araç Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler-İkinci El Araba Alırken Nelere Dikkat Etmeli

Şüphesiz hepimiz sıfır araba alma hayalleri kurmaktayız. Ancak, sıfır araç fiyatları vergiler ve döviz kurları sebebiyle pahalı olabilmekte ve birçok kişinin alım gücünün üstüne çıkmaktadır. Bu nedenle ikinci el otomobillere yönelmek kaçınılmaz bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.

Ülkemizde ikinci el piyasasında tam olarak denetim yapılamamaktadır. Bu nedenle tecrübesiz alıcılar piyasada yer alan kötü niyetli kişilerin etik olmayan davranışlarına maruz kalabilmektedirler. Hatta maddi ve manevi zararlar görebilmektedirler. Bu husus iktisatta bilgi asimetrisi terimi olarak kullanılmaktadır. Türkiye’de geçen yıl 32 bin 752 aracın pert kaydı yapıldığı ve bu araçların yaklaşık 5 bininin sigorta şirketleri tarafından yeniden satışa sunulduğunu biliniyor. Ayrıca, sigorta sisteminde olmayan ve pert olan araçlarda mevcut.

Bu olumsuz tablo ardından dikkatli olunması durumunda ikinci el araçların fiyat/performans oranının yüksek olduğunu da belirtmemiz gerekir. Birçok araç sıfır alınırken pahalı fiyatlara satılmakta iken ikinci elde daha makul fiyatlarla el değiştirebilmektedir.

Bu nedenle ikinci el araç alırken nelere dikkat edilmelidir hususu önem kazanmaktadır. Dikkatli olunması durumunda fiyat/performans oranı yüksek ikinci el araçlara binmek mümkündür.

Yazarımız sizin için araştırdı… İKİNCİ EL OTOMOBİL ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?

2. el araba alımında aşağıdaki başlıklara önem verilmelidir.

Aşamalar:

1)      Öncelikli olarak hangi araç, hangi model ve yaş aralığında araç aradığınızı belirleyin.  Bu süreç belki de ikinci el araç almanın en zor aşamasıdır. Dizel bir motor mu,  benzinli bir motor mu, otomatik şanzıman mı, yoksa manuel şanzuman mı, motor hacmi kaç cc olmalı gibi sorulara yanıt aramak gereklidir. Bu konudaki seçimin yapılması için ayrı bir araştırma dosyası hazırlayacağız.  Ancak, bu aşamaları geçtiğinizi varsayarak devam etmek istiyoruz.

2)      Karar verdiğimiz araç ile ilgili ikinci el ilanları inceleyip, alım gücümüze göre kısa bir liste yapmak yerinde olacaktır. Araçların referans fiyatları için Kasko değerleri göz önüne alınabilir. (Kasko değerleri için Link: http://www.gib.gov.tr/index.php?id=1207)

3)      Kasko değeri piyasa değeri hakkında aşağı yukarı bir bilgi verecektir. Ancak, aracın nihai fiyatı aracın kilometresine, hasar durumuna, temizliğine ve piyasa koşullarına göre değişebilmektedir.

4)      Fiyat ile ilgili pazarlığın tamamlanması ardından araç için sorgulamalara geçmek gerekir.

5)      İlk iş olarak 5664’e aracın plakasını gönderip hasar kaydını sorgulatabilirsiniz. Gelen cevaba göre araç hakkında ilk izlenim edinilebilir. Ancak, hiçbir kayıt çıkmaması aracın hasarsız olduğu anlamına gelmez. Aynı numaradan aracın şase numarasına göre sorgu da yapılması tavsiye edilmektedir. Ayrıca, bir sigorta acentası ile irtibata geçilerek tramer sisteminden kayıtlarına bakılabilir.

6)      Aracın hasar kaydının olması o aracın kötü olduğu anlamına gelmez, olmaması ise aracın hasarsız olduğunu ispatlamaz.

7)      Satıcı ile randevulaşarak aracın yetkin bir oto servisine gösterilmesi gerekir. Yetkili servislerde aracın KM kayıtları tutulmaktadır. Araç eğer sürekli yetkili servise gitti ise bu kayıtları bulabilirsiniz. Eğer bu kayıtlar yok ise aracın KM’sinin orijinal olup olmadığını anlamak gerçekten zor bir işlemdir. Bunun için de aracın en son ne zaman yetkili servise geldiği ve bundan sonra yıllık olarak yapılan km hesaplamasına gidilebilir.

8)      Aşağıdaki sorulara cevap arayın, şüpheci olun ve sahibini sorgulayın.

9)

  • Araç ne zaman sahibine geçmiştir? İlk sahibi midir? Satıcı size güven vermekte midir?
  • Aracın motor sesini dinleyin, alışılmamış sesler var mıdır?
  •  Kaportasına gölge bir yerde uzaktan gözle inceleme yapın. Renk farkları var mıdır?
  • Araç iç mekanı ne kadar yıpranmıştır? Size aracın yaşı hakkında bilgi vermekte midir?
  • Lastiklerin tarihini kontrol edin, lastikler ne kadar yıpranmıştır?
  • Kaputu açın ve araç şase numaralarını kontrol edin. Ruhsat ile uyumlu mudur? Motor içi bölgelerinde renk tonlarında fark var mıdır? Boyanmış hissi uyandırmakta mıdır?

10)   Oto servisi size kaporta ve mekanik aksam için bir rapor hazırlayacaktır. Aracın değişen ve boyanan parçaları tespit edildikten sonra araç için pazarlık aşamasına girilir. Fiyatta anlaşılması durumunda kapora verilerek Noter satış işlemlerine geçilir.

Dikkat edilmesi gereken hususlar:

Araçla ilgili şüphelendiğiniz her nokta için servislere danışın.

  • Aracı görmeden kapora vermeyin.
  • Satış işlemleri gerçekleşirken noter işlemlerini başlattıktan sonra bankaya giderek para aktarma işlemlerini yapınız. Banka işlemi sırasında dekonta mutlaka XX plakalı araç için yapılan satış işlemi için ödeme yapıldığını ifade eden bir metin yazdırın. Sonrasında noter işlemlerini sonlandırmak için noter gidin.
  • Aracı bir kurumdan araç alıyorsanız mutlaka araçla ilgili bilgileri tam olarak öğrenin, gerekirse yazılı belge isteyin.
  • Unutulmamalıdır ki araç kadar satıcı da size güven vermelidir.

 

 

 

 

 

(Visited 633 times, 1 visits today)

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir