Araçlar Neden Yağ Yakar? Araç Yağ Eksiltme Sebepleri ve Öneriler

Araçların yağ yakması ya da diğer bir deyişle yağ eksiltmesi araçta önemli bir sorunun olduğunu göstermektedir. Yağ yakan otomobiller egzozdan mavi duman çıkarır. Araç yağ yakarsa motor kapağını açınca hava üfler. Ayrıca yağ yakan otomobillerin motor yağı zamanla azalır ve uzun süre fark edilmezse motor yağı tamamen biter. Aracınız yağ yakıyorsa, piston ve sekmanlar aşınmış demektir. Bu durumda aşınan bu parçaların daha büyük bir soruna (motorun komple değiştirilmesi) yol açmadan değiştirilmesi gerekir.

Aracın yağ yakması sürüş güvenliğini olumsuz etkiler. Araçlarda yağ eksilmesinin temel nedeni ise genelde contaların hasar görmesiyle gevşemesinden meydana gelmektedir. Motor contası (silindir kapak contası) işlevini yerine getiremediğinde yağ motora karışır. Bu durumda egzosdan çıkan duman rengi siyah veya koyu bir is rengine döner. Yağ yakan arabanın duman rengi mavi, lacivert ve siyahtır. Yağ yakan aracınızın yağ seviyesi de hızla düşer ve göstergeden bu fark edilir. Araç çalışmadığında yağ çubuğu ile yağ seviyesini ölçerek de bunu anlayabilirsiniz.

Otomobilin yağ eksiltmesi araca büyük zarar vereceğinden, yağ yakımını tespit ettiğinizde aracınızı hemen bir servise götürmelisiniz. Bu sorun genelde LPG’li araçlarda yaşanır. Ana yataklar, sibop yatakları, piston ve segmanlardaki aşınmalar, yatak ve keçelerin sızdırması, kurum ve karbon bağlayan segmanlar, aşınan silindir yüzeyleri, ince yağ kullanımı, yağ pompası arızaları, motorun çok yüksek devirlerde kullanılması ve aşırı yağ seviyesi en temel sebepleridir.

Ayrıca bu tür sorun yaşandığında yağ yakmayı engelleyen katkı ürünleri kullanılabilir. Söz konusu motor yağı katkılarının farklı çeşitleri piyasada mevcuttur. Motor onarıcı duman kesici katkı maddesi motoru korur dumanı keser. Bu ürünün içinde motora zarar veren ağır metal ve maddeler yer almaz. Motorun ömrünü uzatır, rahatsız edici sesleri önler ve yağ eksiltmeyi azaltır. Bu katkı maddesi motor yağına belli bir oranda eklenir. Yağ yakan aracınıza piyasada kolayca bulunan katkı maddelerini koyup bir süre gözlemleyin. Katkı maddesini koyduktan sonra yağ filtresini değiştirin ve bir süre bekleyin. Motor parçalarına zarar vermeyen bir katkı maddesini tercih edin. Eğer sonuç alınamazsa motorun rektefiye edilmesi ya da parçaların yenileriyle değiştirilmesi gerekmektedir.

Yağ yakan araç servise götürüldüğünde genelde rektefiye önerilir. Rektefiye silindir kapağı, piston, sekman gibi motor parçalarının yenilenmesi anlamına gelmektedir. Ayrıca araçlarda motor rektefiye edilirken contalar, ana ve kol yatakları eskise yenisiyle değiştirin. Çoğu araç sahibi yağ yakma sorununda tamir masraflarını karşılamak ve bu zahmete katlanmak yerine aracını satışa çıkarmaktadır.

Motor yağı seviyesi kontrolü ile ilgili aşağıdaki linkte yer alan yazımız ile kendiniz aracınızın motor yağı seviyesini kolaylıkla kontrol edebilirsiniz.

http://otodetay.net/arac-bakimi/motor-yagi-seviyesi-kontrolu.html

http://otodetay.net/arac-bakimi/rutin-kontroller/motor-yagi-seviyesi-kontrolu

(Visited 45.655 times, 1 visits today)

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir