Araçlar Niye Çok Yakar? Arabaların Çok Yakmasının Nedenleri ve Otomobil Kullanım Tavsiyeleri

Arabaların niye çok yaktığını incelemeden önce otomobillerin yakıt türlerini irdelemekte büyük fayda vardır. Arabaların yakıt türleri benzin, dizel ve LPG’dir. Diğer bir deyişle, araçları benzinli, dizel ve LPG’li şeklinde yakıt türlerine göre sıralayabiliriz. Araç alırken ve satarken en çok dikkat edilen konu arabanın yakıt türüdür. Genelde tasarruf etmek adına dizel otomobil yada ticari araçlar tercih edilir. Bununla birlikte, tüketiciler benzinli araçlara LPG takarak tasarruf sağlamaya çalışırlar. LPG’ler de kendi içinde eski tip ve sıralı otogaz sistemler olarak ayrışmaktadır. LPG benzinli aracı olanların en sık başvurduğu alternatif yakıt türlerindendir.

Araç yakıt fiyatları konusunda en yüksek fiyat benzindedir. Birim kilometre (km) başına en yüksek fiyat benzin iken dizel ve LPG’li araçlarda birim fiyat otomobil türüne göre değişmektedir.

Araçların çok yakma sebeplerinin başında sıkça dur kalk yapılması gelir. Şehir içi trafiğinde bu durum mecburidir ve doğal olarak arabalar çok yakar. Bu olay en çok trafiğin daha yoğun olduğu büyükşehirlerde yaşanmaktadır. Ancak, yük ve yolcu taşımacılığında tasarruf unsuru ilk olarak düşünülmemelidir. Çünkü aracın iyi bir çekiş gücünün olması ve yüksek performans sağlaması gerekir.  Arabaların çok yakma sebeplerinden bir diğeri ise aracın bakım zamanının gelmesidir. Bakım zamanı veya kilometresi gelen aracın en kısa zamanda servise götürülmesi yakıt tasarrufu sağlayacaktır. Çünkü araç bakımlarında tüm filtreler ve aracın yağı değiştirilmekte deyim yerindeyse araç kan değişimi yaşamaktadır. Özellikle araçların yağ veya yakıt filtresinin değiştirilmesi aracın birim km başına yakıt miktarını azaltır, performansını artırır.

Peki araç yakıtı nasıl düşer? Araç yakıt tasarrufu için uyulması gereken kurallar vardır. Öncelikle aracı uygun devirde, devri çok yükseltmeden kullanmak gerekir. Araç hareket halindeyken sürekli freni kullanmayın, önce ayağınızı gaz pedalından çekin ve aracın doğal olarak yavaşlamasını sağlayın. Bunu için de ani hızlanma ve yavaşlamalardan kaçınarak aracınızı daha sakin sürmelisiniz. Hızı artırırken mutlaka kademe kademe artırmak ve hemen ardından vitesi yükseltmek de önemlidir. Tabii bunun için tehlikeyi önceden görmeniz gerekir. Ani çıkışlar ve ani frenler otomobilinize çok yaktırır. Vites araç hızlandıkça yavaşça artırılmalıdır ve devir düşük tutulmalıdır. Düşük viteste yani yüksek devirde sürmek daha fazla yaktırır. Arabanın az yakıt yakması için, yukarıda da belirttiğimiz gibi günlük, haftalık, aylık ve yıllık kontroller yapılmalı, bakımlar yaptırılmalı ve sorun varsa serviste halledilmelidir. Gerekmedikçe depo tamamen doldurulmamalıdır, klimayı açmak ta yakıttan çalacaktır.

Benzinli araba yakıt tasarrufu için, araca benzini soğuk saatlerde ve yazın akşam saatlerinde alın. Daha yoğun benzin elde edersiniz. Depoyu tamamen doldurmadan kaliteli bir markanın benzinini veya yakıtını alın. Benzinli araçlarda kurşunsuz benzin yakıt türü önerilir. Yakıt depo kapağının sızdırmamasına dikkat edin. Bazen bazı araçlarda kalitesin yakıttan dolayı tortu veya kalıntılar kalmaktadır. Deponuzda bir sorun varsa deponuzu temizlettirin. Araç yakıt deposu temizleme işlemi için, piyasadan temizleyici ürünleri alabilirsiniz. Filtrenin tortu ve kirlerini temizleyebilir veya değiştirebilirsiniz.

Ayrıca Olcay Sürücü Kursu uzmanları aşağıdaki hususları da vurgulamaktadır.

Otomobili rölantide ısıtmayın. Motoru rolantide ısıtmak motora verdiği zarar yanında yakıt tüketimini de arttıran önemli noktalardan biri.

Motoru çalıştırıp yala çıktığınızda yaptığınız birinci kilometre sonunda otomobilin yaktığı benzin üç dakika rölantide çalışmış kadardır. Yani otomobili üç dakika ısıtmak için harcanan benzinle 1 kilometre yol yapabilirsiniz. Bu nedenle uzun süreli durmada motoru da durdurun.

Kısa mesafeler için otomobil kullanmak lükstür. Yapılan bir test sonucunda 0 derece hava sıcaklığında 1,6 litrelik orta sınıf bir otomobil motoru marşa basıldığı andan itibaren 100 km.de 40 litreye eş bir tüketim değeri veriyor. Ancak 4 kilometre katledildikten sonra otomobil normal ısısına kavuşuyor ve tüketim normalleşiyor. Bu nedenle kısa mesafeler için otomobil kullanmak yerine yürümek daha sağlıklı ve ucuz oluyor.

Otomobili sakin, yol ve trafik koşullarına uygun kullanın. Ne kadar kararlı ve uyumlu otomobil kullanırsanız o denli az benzin tüketir ve o denli az sinirlenirsiniz. Otomobiliniz o denli az yıpranır. Akan trafiğin ritmine adapte olmak ve otomobilin hemen önüne değil daha ileriye bakarak gelişmeleri izlemek sakin ve trafiğe uygun sürüşün bir parçasıdır.

Tabii bu arada dikiz aynalarına bakmayı da ihmal etmemek gerekiyor. Önünüzdeki araçla aranıza yeterli bir mesafe bırakın. Sık sık hız değiştirmekten kaçının. Yavaşlamak gerektiğinde ayağınızı gazdan zamanında çekin. Böylece hem balatalar hem de sinirleriniz daha az yıpranır. Önünüzde akan trafiği izlemek bu açıdan size yardımcı olacak ve panik fren yapmayacağı gibi yakıt tasarrufuda sağlayacaktır.

Son olarak, araçlarda yakıt tasarrufu sağlamanın diğer bir yöntemi de araba yakıt tasarruf cihazı satın almaktır. Bu ürün yakıt tüketiminde önemli bir azalma sağlar. Çevre kirliliğini azaltır. Motorun orijinalliğini bozmaz ve hiçbir değişim gerektirmez. Motor performansını da artırır. Bunun için servisteki ustanızla görüşmenizi tavsiye ediyoruz.

(Visited 7.384 times, 1 visits today)

You may also like...

1 Response

  1. Mahmut dedi ki:

    evet araçlarda yakıt tasarrufu sağlamanın diğer bir yöntemi de araba yakıt tasarruf cihazı satın almaktır. Bu ürün yakıt tüketiminde önemli bir azalma sağlar. Çevre kirliliğini azaltır. Motorun orijinalliğini bozmaz ve hiçbir değişim gerektirmez.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir